Atracții turistice în Irlanda
Irlanda și cultura sa sunt două lucruri fascinante care se întrepătrund perfect, rezultatul fiind copleșitor pentru cineva care vrea să fie călător pe această minunată insulă. Vă prezentăm doar o scurtă enumerare analfabetică de atracţii turistice în Irlanda de vizitat atunci când aveți câteva zile libere sau chiar și doar o după amiază:
Castelul Trim
Este situat în orașul Trim, pe malul râului Boyne, și are o suprafață de 30.000 m². Acesta este cel mai mare anglo-normand castel din Irlanda. Castelul a fost construit de Hugh de Lacy și fiul său Walter și a fost folosit ca un centru administrativ. Era una dintre cele mai noi zone administrative ale Irlandei create de Henry al II-lea al Angliei și acordate lui Hugh de Lacy. Lacy a construit un castel imens apărat de o palisadă dublă robustă și un șanț extern pe partea de sus a dealului. Castelul a fost atacat și ars de irlandezi, însă în 1173 Lacy a început reconstruirea acestuia. Fiul său, Walter, a continuat reconstrucția și castelul a fost finalizat în 1224. Următoarea fază de construcție a castelului a avut loc la sfârșitul secolului al XIII-lea – începutul secolului al XIV-lea. La moartea lui Walter în anul 1241, nepoata sa Mathilda a moștenit castelul. Zona a fost un important sit medieval ecleziastic și regal.
Castelul este renumit și pentru filmările realizate aici pentru filmul regizat de Mel Gibson, Braveheart.
Castelul Bunratty şi Parcul Folk
Castelul Bunratty este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din sud-vestul Irlandei, fiind cel mai complet și autentic castel medieval din această țară. Construit în anul 1425 și prădat în multe rânduri, castelul a fost restaurat în anul 1954 și readus la forma sa splendidă, medievală, cu mobilier și tapițerii în spiritul vremurilor.
În împrejurimile sale se află Parcul Folk, ce ne înfățișează o așezare din secolul 19 și viața rustică a comunității din vremea aceea. Bresle tradiționale își desfășoară activitatea în cadrul natural, iar in timpul verii vizitatorii pot admira personaje și animatori ce personifică traiul oamenilor din secolul 19.
Castelul Kilkenny
Castelul Killkenny este fără îndolială una dintre cele mai impresionante fortărețe din Irlanda. El datează din anul 1191 și se remarcă prin trei turnuri înalte. Construcția originală îi aparține lui William Marshal, primul conte de Pembroke, care l-a ridicat în scopul de a controla punctul de trecere peste râul Nore. Castelul se află amplasat în mijlocul unui parc încântător.
Castelul Leap
Castelul Leap este fără îndoială una dintre cele mai importante atracții istorice din Irlanda. Aici au avut loc unele dintre cele mai înfricoșătoare evenimente. El a fost construit în secolul 15 de către familia O’Bannon și s-a numit inițial “Leap of the O’Bannons”. În anul 1513, contele din Kildare, Gerald Fitzgerald a reușit să cucerească acest castel. În anul 1557, castelul a intrat în posesia familiei O’Carrolls. În istoria familiei O’Carrolls au avut loc de-a lungul timpului rivalități care au culminat cu crime. S-a descoperit că aici există și o temniță în care oamenii erau lăsați să moară. Aceste lucruri au făcut ca acest castel să-și capete renumele de cel mai bântuit castel din țară.
Câmpurile Ceide
Câmpurile Ceide alcătuiesc un peisaj neolitic care datează din anul 5000 i.Hr. Acesta este cel mai vechi complex de așezări din lume, descoperit întâmplător sub o mlaștină. Stâncile care delimitează terenurile au fost găsite în anii ’30. Au trecut peste 40 de ani până ce lumea a înțeles adevărata semnificație a acestor așezări. Câmpii, case și morminte au fost ascunse sub mlaștină timp de mii de ani.
Clonmacnoise
Clonmacnoise este una dintre cele mai importante mănăstiri din Irlanda și se află pe malul râului Shannon. A fost construită în anul 545 de către Ciaran din Clonmacnoise. Până în secolul 9, ea a întreținut legături foarte puternice cu regii din Connacht. Locația sa strategică a făcut ca ea să devină un centru al religiei, studiului, meșteșugului și comerțului. Împreună cu Clonard, este una dintre cele mai faimoase construcții din Irlanda și continuă să fie vizitată de elevi din întreaga Europă.
Dublin
Chiar dacă te afli și numai pentru o zi în Dublin trebuie să te asiguri că nu ratezi principalele obiective turistice ale orașului. La majoritatea dintre ele se ajunge foarte ușor din centru, sau sunt incluse în unul din circuitele organizate cu autocarul. Indiferent ce mijloc de transport alegi, cu siguranță vei găsi nenumarate atracții în drumul tău.
Dublin este locul unde se află nenumerate muzee și galerii fantastice, precum expoziții de artă contemporană. Muzeul Național și Galeria Națională se află în perfectă armonie cu alte lăcașuri de cultură, cum ar fi Muzeul de Artă Modernă sau arhiva de fotografie din Temple Bar.
Principalele atracţii din Dublin sunt :
- Berăria Guinness
- Trinity College Dublin și Cartea din Kells
- Galeria Dublinia
- Temple Bar
- Muzeul Kilmainham Gaol
- Distileria Old Jameson
- Castelul Dublin
- Galeria Naţională a Irlandei
- Parcul Stephen’s Green
- Catedrala Christchurch
Dealul Tara
Dealul Tara se află lângă râul Boyne, în Meath. Este un complex arheologic care se întinde între Navan și Dunshaughlin, alcătuit din câteva morminte străvechi ale lui Dowth, Knowth și Newgrange, precum și Dealurile Slane. Găsești aproape de Oldbridge și un cimitir datând din epoca megalitică, din jurul anului 3000 i.Hr. Potrivit tradiției, aici s-a aflat tronul Marelui Rege ale Irlandei (Árd Rí na hÉireann). Cel mai vechi sit arheologic din Tara este Mormântul Ostatecilor, care datează din anul 2500 i.Hr. Dealul are 150 de metri înălțime și de aici poți admira priveliștile panoramice ale câmpiilor din Meath.
Dealul Tara este bine cunoscut în legendele și miturile irlandeze, precum și în istorie, ca un loc fermecat, sălaș al zeilor, zeițelor, războinicilor, druizilor și înalților regi.
Dun Aengus
Nu poți fi călător prin Irlanda fără să vizitezi misterioasele Insule Aran, situate lângă Golful Galway, pe coasta de vest. Frumusețea lor sălbatică oferă o mostră extraordinară de peisaj pe care îl întâlnești la tot pasul în Connemara.
Aceste insule au o mare încărcătură culturală și sunt unice prin geologie și arheologie. Ele reprezintă un exemplu al bogăției celtice și a celei creștine timpurii. Insulele Aran sunt pustii, izolate și de o frumusețe rară. Când ajungi pentru prima oară pe insulă, te vei simți de parcă te-ai intors în timp, într-un loc în care nu a pătruns încă civilizația modernă.
Dun Aengus este una dintre comorile de pe Insulele Aran și reprezintă un fort din piatră, construit la marginea cea mai de vest a Europei, subiect al multor speculații despre una dintre cele mai romantice locații din Irlanda. Dun Aengus a fost descris de mulți drept unul dintre cele mai magnifice locuri de acest fel din Europa. El este alcătuit din trei semicercuri concentrice masive, care se întind pe o suprafață de aproape 4 hectare și jumătate. Are trei spații închise, iar din interior, vei vedea cele mai frumoase priveliști de pe coastele Inishmore și Connemara.
Giants Causeway
Cunoscut printre irlandezi drept a opta minune a lumii, acesta este cel mai faimos peisaj din nordul Irlandei (Irlanda de Nord). Aici descoperi un promontoriu zimțat alcătuit din coloane hexagonale din bazalt, create acum aproximativ 60 de milioane de ani de o scurgere de lavă. Coloanele hexagonale s-au format în urma unor explozii vulcanice, care au provocat o scurgere de lava pe suprafața Pământului. Coloanele individuale sunt atât de perfect aliniate una lângă cealaltă, încât poți vedea numai cele mai mici crăpături dintre ele.
Ai sentimentul că ești drumeț pe un tărâm de poveste plin de figuri geometrice uriașe. Locația este cu adevărat spectaculoasă, iar această experiență va rămâne cu siguranță de neuitat. Mai jos, se află podul din frânghie Carrick-a-Rede, care se întinde deasupra unui hău imens, între coastă și o mică insulă. Pentru a traversa prăpastia, o poți lua pe acest pod de frânghie care se mișcă.
Glendalough
Glendalough, cunoscut drept ‘valea celor două lacuri’ sau ‘orașul celor șapte biserici’, este o parte idilică a Irlandei. Este cu siguranță unul dintre peisajele din Comitatul Wicklow, care s-a conservat cel mai bine în timp.
Tot aici se află și unele dintre cele mai importante ruine monahale din Irlanda. Lăcașul a fost fondat de către Sf. Kevin, cu mai bine de 14 secole în urmă, când valea era una dintre cele mai verzi regiuni ale țării. Cele doua lacuri din Glendalough s-au format cu mii de ani în urmă, imediat după era glaciară. Depozite masive de pământ au fost răspândite de-a lungul văii, în zona în care există acum faimosul turn rotund. Apa venită din munți a format un lac imens. Chiar în centru s-a format o diviziune, în urma depozitelor aluvionare aduse de apele râului Pollanass. Astfel, au apărut lacurile superior și inferior. Lacul superior este mai mare și mai adânc decât cel inferior.
Construcțiile de aici au devenit ruine, iar reconstrucția lor a început abia 600 de ani mai târziu (în anul 1878). În zilele noastre, Glendalough este o regiune de o frumusețe naturală rar întâlnită, cu suprafețe împădurite întinse și o rețea completă de drumuri, aflată în continuă modernizare.
13. Killarney si Inelul lui Kerry
Faimosul Inel al lui Kerry este un drum turistic, de-a lungul coastei, pe țărmul Peninsulei Iveragh. El începe în orașul Kenmare, trece prin Cahirciveen, de-a lungul promontoriilor din peninsula, apoi face cale-ntoarsă, oferind priveliști ale Golfului Kells și ale Golfului Dingle și își continuă parcursul trecând prin orașele Glenbeigh, Killorglin și Killarney. Lanțul muntos din Peninsula Iveragh include MacGillycuddy Reeks și Carrantuohill, cei mai înalți munți din Irlanda.
Drumul cunoscut sub numele de Inelul lui Kerry poate fi parcurs într-o zi, dar ai nevoie de cel puțin 2 sau 3 zile pentru a parcurge unele dintre cele mai rustice și mai puțin străbătute zone din Irlanda, printre care Insula Valencia și regiunea Gael Tacht unde se afla așezările Portmagee și Ballinskelligs sau zonele înalte ale Irlandei. Porțiunea de drum de aici, în special trecătorile Bealach Oisin și Ballaghbeama sunt rute ideale pentru condus în liniște sau pentru tururi cicliste.
Newgrange
Newgrange este un mormânt preistoric, construit în jurul anului 3200 i.Hr. Se întinde pe o suprafață de peste 4000 m2 și este înconjurat de 97 de borduri. În fiecare an, mulți vizitatori vin aici pentru a fi martori ai spectaculoaselor solstiții de iarnă și vară.
În interiorul monumentului se află o fanta prin care lumina pătrunde înăuntru. Acest orificiu ciudat a reprezentat o descoperire pentru cei care au dezgropat mormântul. Este vorba despre un dispozitiv de măsurare a timpului, despre care se crede ca a fost construit înaintea Piramidelor. Scopul său este acela de a permite luminii soarelui să pătrundă înăuntru, în cele mai scurte zile din an, în jurul datei de 21 decembrie, când este solstițiul de iarnă.
În fiecare an, între 19 și 23 decembrie, o raza mică de lumină pătrunde prin fanta, ajungând pe podeaua camerei interioare. Lumina crește în mod gradual, extinzându-se pe tot coridorul care duce la capătul pasajului. Pe măsură ce soarele se înalță pe cer, întreaga camera interioară devine luminată. Spectacolul este uluitor și se întinde pe o durată de 17-18 minute. El are loc în fiecare an, dimineața, cam la aceeași ora – între 8.58 și 9.15.
Acuratețea cu care Newgrange măsoară timpul este incredibilă. Acest monument a fost construit cu 500 de ani înaintea Piramidelor și cu peste 1000 de ani înaintea ansamblului de la Stonehenge, din Anglia. Cei care l-au construit l-au folosit în mod clar pe post de calendar, pentru a marca începutul noului an și sfârșitul celui precedent.
Poulnabrone Dolmen
Poulnabrone Dolmen este un mormânt aflat în Comitatul Clare. Este unul dintre cele mai faimoase morminte de acest fel din Irlanda. Uriașă piatră din vârful său își face apariția deasupra rocilor calcaroase din Burren, fiind sprijinită de două stânci având o înălțime de 1,8 metri. Oamenii îngropați în Poulnabrone Dolmen erau fermieri din neolitic. Numele Poulnabrone înseamnă în traducere literară „gaura tristeții“.
Mănăstirea Jerpoint
Mănăstirea Jerpoint este o faimoasă mănăstire cisterciană, înființată în secolul 12. Unicitatea sa este dată de arcada sa sculptată. Ea a fost construită în anul 1180 de către Donogh O’Donoghoe, Regele din Osraige, și este dedicată Fecioarei Maria. Așezarea monahală a prosperat până la “Dizolvarea Mănăstirilor” de către Henry al VIII-lea.
Skellig Michael
Skelling Michael (stânca lui Michael) este o insulă abruptă și stâncoasă aflată în Oceanul Atlantic. Ea a fost descoperită în secolul 7 și timp de 600 de ani a fost centrul vieții monahale pentru călugării creștini din Irlanda. În anul 1996, ea a fost inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, dar locul este mult mai cunoscut pentru faptul ca este una dintre cele mai puțin accesibile mănăstiri din Europa. Skellig Michael este o locație extrem de bine păstrată și ilustrează stilul de viață ascetic al creștinilor irlandezi. Călugării trăiau aici în colibe care semănau cu niște stupuri de albine, săpate în stâncă.
Stâncile Moher
Stancile Moher reprezintă o atracție de top și sunt situate pe coasta de vest a Irlandei. Prăpastia abruptă care se cască dedesubt de la o înălțime de peste 200 de metri iți oferă o priveliște care iți taie răsuflarea.
În partea de sud a celui mai înalt pisc se află un centru pentru turiști: Turnul O’Brien care a fost construit în anul 1835 de Cornelius O’Brien, urmaș al lui Brian Boru, marele rege al Irlandei. De aici ți se deschid în fața ochilor cele mai frumoase priveliști ale stâncilor și tot de aici poți vedea Insulele Aran, Golful Galway, Munții Twelve Pins și Maum Turk din Connemara.
Dacă ți-e teamă de înălțime, poți admira stâncile și de jos, de pe puntea unei ambarcațiuni. Există excursii organizate cu barca, care au ca punct de plecare Liscannor și Doolin.
Stânca de la Cashel
Înălțându-se deasupra orașului Cashel, în centrul Irlandei, această stâncă este una dintre cele mai impresionante locații arheologice din această țară. În secolul 4, regele Munster a ales terenul înalt și defensiv al stâncii, drept fortăreață unde își putea exercita puterea. Structura sa medievala are patru edificii: capela Connac, turnul rotund, catedrala și sala corului vicarilor. Legenda spune că atunci când regele l-a întâlnit pe Sf. Patrick și a fost convertit, acesta din urmă, din greșeală, l-a rănit pe rege la picior cu arma sa. Sf. Patrick n-a văzut rana, iar regele n-a zis nimic crezând că acest eveniment făcea parte dintr-un ritual de inițiere, legat de crucificare.
Stânca a fost cucerita de O’Briens și aceștia au dat-o bisericii, pentru a preveni ca alt clan să preia controlul asupra ei. Biserica a folosit-o până în anul 1647, când stânca a fost preluată de Oliver Cromwell și urmașii săi. Aceștia au ars și au jefuit fortul și biserica. Ultima oara, stânca a fost utilizată drept lăcaș de cult, în prima parte a secolului 18. În zilele noastre, de pe ruinele sale se poate vedea orașul Cashel și o priveliște minunată asupra istoriei Irlandei.
Stânca şi castelul Blarney
La aproape 10 kilometri nord-vest de Comitatul Cork, se află stânca și castelul Blarney, care datează din anul 1446. Castelul este construit în stil medieval, pe malul râului Martin. Deși primele fortificații au fost construite pe aceeași locație, ceea ce s-a păstrat până în zilele noastre datează din perioada dinastiei lui MacCarthy, regele Irlandei. Legenda spune că dacă vei săruta piatra Blarney, vei dobândi darul oratoriei.
(sursa: www.tuktuk.ro)