Tel:
Email:

Despre Irlanda

Etimologic numele de Irlanda (Ireland) provine din numele zeiței celtice Eriu (Eire  în irlandeza modernă) la care se adaugă substantivul germanic land – pământ.

Map of Ireland's capitals Irlanda este o insulă în N-V Europei ce are o suprafaţă totală de 84.421 km2, din care Irlanda de Nord, care aparţine Marii Britanii, ocupă 14.139 km2. Republica Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene și are o economie bine dezvoltată. Populația depășește cu puțin 4.5 millioane (cf. dat. statistice din 2012). Capitala este la Dublin și are o populație urbană de cca 1.050.000 și metropolitană de cca. 1.660.000. Orașul este situat pe malurile râului Liffey. Moneda națională este Euro.

 

Insula Irlanda este complet înconjurată de Oceanul Atlantic, însă porțiunea de apă dintre insula şi Marea Britanie este cunoscută drept Marea Irlandeză. Coasta de vest a Republicii Irlanda este compusă din dealuri şi munți cu înălțime mică, cel mai înalt vârf fiind Carrauntoohil de 1041 m. În centrul țării întâlnim preponderent teren plat favorabil pentru agricultură zootehnie. Zona centrală este traversată de râuri, cel mai important fiind Shannon şi tot aici intalnim si o intreaga salba de lacuri de lacuri. Aici se gasesc si cele mai importante zăcăminte carbonifere de turbă, aceasta fiind printre cele mai importante resurse naturale ale Irlandei.

Irlanda este împărțită în 26 de județe, fiecare având câte un consiliu județean. În afară de cele 26 de județe, principale 4 orașe din țară sunt administrate individual şi au consiliul lor: Dublin – pe coasta de est, Cork – în sud, Limerick – pe coasta de vest și Waterford – pe coasta de sud-est. Județul Dublin este împărțit în trei consilii diferite: Dun Laoghaire-RathdownFingal și South Dublin, la care se adaugă administrația oraşului Dublin.

dublin
Numele englezesc al capitalei, Dublin, a născut controverse între cei care spun că derivă de la numele irlandez Dubh Linn, care înseamnă baltă neagră, pe de o parte și pe de alta parte, mulți istorici care spun că numele contemporan irlandez al oraşului este Baile Átha Cliath, nu Dubh Linn.

Clima Irlandei este influențată de Curentul Atlanticului de Nord şi este destul de blândă. Verile nu sunt foarte calde și iernile nu sunt foarte geroase. Precipitațiile sub formă de ploaie sunt foarte frecvente. Sunt zone în care vremea ploioasă durează până la 275 de zile pe an. Precipitațiile sub formă de ninsoare sau grindină sunt foarte rare, putând trece ani de zile în care să nu existe ninsoare.

irelandflagIrlanda are 2 limbi oficiale: irlandeza, de origine celtică, şi engleza. Limba irlandeză este obligatorie în sistemul de învățământ şi este prima limbă oficială, deşi limba engleză este cea vorbită de majoritatea populației. Semnele și indicatoarele publice sunt în general bilingve. Comunitățiile care vorbesc irlandeza ca prima limbă trăiesc în principal în zonele de Gaeltacht în vestul Irlandei, dar acestea insumează un procent mic din totalul populației.

Steagul Irlandei cu cele 3 dungi verticale (verde, alb şi portocaliu) a fost folosit pentru prima dată de naționaliştii irlandezi în 1848, iar culoarile aveau o anumită semnificație. Verdele reprezenta majoritatea naționalistă irlandeză (catolicii), portocaliul reprezenta minoritatea unionistă (majoritar protestantă), iar albul simboliza pacea mult dorită între cele 2 tabere.

În Republica Irlanda întâlnim o democrație parlamentară. Independența a fost declarată în 6 Decembrie 1921. Constituția a fost promulgată în 29 Decembrie 1937 şi poate fi modificată doar prin referendum. Votul este universal și au drept de vot toți cetățenii irlandezi cu vârsta de peste 18 ani.

Puterile statului de drept sunt:

parliamentPuterea Executivă: Miniștrii, Prim-ministru (Taoiseach)- şef de guvern, Prim-ministru adjunct (tánaiste). Aceștia din urmă impreună cu ministrul de finanţe trebuie să fie membrii ai Dáil. Ceilalți miniştrii ai guvernului trebuie să fie membrii, fie din Camera Reprezentanților, fie din Senat, dar nu pot fi mai mult de 2 senatori.

Puterea Legislativă: Parlamentul bicameral naţional (Oireachtas): Camera Reprezentanților (Dáil) şi Camera Senatului (Seanad). Puterea supremă legislativă este centrată în cei 166 de membrii ai Dáil.

Puterea Juridică: Curtea Supremă de Justiţie.

Din punct de vedere administrativ țara cuprinde 26 județe și 34 de autorităţi locale.

Principalele partide politice sunt: Fianna Fail, Fine Gael, Partidul Muncii, Partidul Progresiv-Democrat, Partidul Verde, Sinn Fein.

Șeful statului, preşedintele (uachtarán), este ales direct de către popor pentru un mandat de şapte ani şi este eligibil pentru realegere pentru al doilea mandat. Preşedintele acţionează în mod normal la recomandarea guvernului, dar consultă și un consilier al Consiliului de Stat în exercitarea anumitor funcţii.

Preşedintele semnează şi promulgă legile trecute de Oireachtas (Parlament), dar poate, la recomandarea primului-ministru (Taoiseach), să citeze şi să dizolve Parlamentul.

harpaRepublica Irlanda este singura națiune din lume care are drept simbol național un instrument muzical și anume harpa. Aceasta apare pe toate documentele oficiale emise de guvernul irlandez.

 

 

 

 

 

dprrpmic
Ghidul a fost realizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

Page Title 1

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 2

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 3

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 4

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More
Page Title 5

Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis natoque pena tibus et magnis dis parturient modayn test.

Read More