Informații și în limba română despre sistemul de educaţie din Irlanda: http://www.citizensinformation.ie
Învățământul preșcolar
Educația preșcolară este realizată de organizații private și în majoritatea cazurilor nu este gratuită. Costul variază în funcție de zonă, organizație și vârsta copilului. În general părintele unui copil cu vârsta între doi și trei ani care locuiește în Dublin trebuie să plătească între 900 și 1100 de euro lunar pentru un loc în creșă. Prețul include accesul zilnic la serviciile creșei, îngrijire și mâncare pentru copil între 8 dimineața și 6 seara (full-time). Costul scade la 600-800 euro lunar pentru program scurt zilnic, sau pentru doar 2-3 zile pe săptămână. Creșele acceptă copii cu vârsta între 3 luni și 6 ani.
În afara creșelor, mai sunt și alte servicii pentru copii preșcolari, precum serviciile sezoniere cu program de durată maxim 3,5 ore. Printre acestea se numără grupurile Montessori sau grupurile de joacă (playschool).
Dacă copilul dumneavoastră are vârsta cuprinsă între 3 ani și 2 luni și 4 ani și 7 luni, la 1 septembrie în anul curent, atunci se califică pentru schema ”Early Childhood Care and Education (ECCE)” prin intermediul căreia se asigură un an gratuit de educație preșcolară. Această schemă acoperă îngrijirea copilului pentru 3 ore pe zi, timp de 5 zile pe săptămână în decursul a 38 de săptămâni. În cazul în care copilul dumneavoastră este deja într-o creșă participantă în acest program, costul acoperit de guvernul irlandez va fi scăzut din costul total pe care îl plătiți pentru a accesa serviciile creșei.
Învățământul primar (primary school)
Există trei tipuri de școli primare in Irlanda: școli primare finanțate de stat, școli speciale și școli primare private. Școlile finanțate de stat se mai numesc și școli naționale (”national schools”) și includ școlile religioase (”religious schools”), școli multi-culturale (”multi-denominational schools”) și școli irlandeze (”Gaelscoileanna”) unde toată programa se predă în limba irlandeză.
Deși înscrierea copilului la școlile finanțate de stat este gratuită, în practică aceste școli pot cere părinților o contribuție voluntară pentru a finanţa achiziţionarea unor echipamente, cum ar fi calculatoare, echipamente sportive sau de a moderniza anumite instalaţii. Probabil veţi fi rugat să contribuiţi sau să luaţi parte la activităţi de colectare a unor fonduri extrabugetare pentru şcoală, dar participarea dumneavoastră la astfel de activităţi întotdeauna trebuie să fie de bună voie. Şcolile finanţate de stat nu vă pot obliga să faceţi contribuţii. Va trebui să acoperiți doar costurile pentru uniformă şi cărți, care ajung în medie 400 de euro anual.
Aproape toate școlile naționale din Irlanda sunt religioase, sub administrarea unei biserici sau alteia. Majoritatea dintre acestea sunt administrate de Biserica Catolică. Deși copiii de orice religie pot fi înscriși în aceste școli, la admitere au prioritate în general copii de aceeași religie ca a administratorului (de exemplu catolică). În schimb copiii nu sunt obligați să participe la orele de religie, iar părinții au dreptul să-și retragă copiii de la aceste ore dacă doresc acest lucru.
Școlile multiculturale au crescut la număr în ultimii ani. Majoritatea sunt sub sigla ”Educate Together”, o organizație educațională din Irlanda care își propune să ofere servicii egale tuturor copiilor, indiferent de religie si origine socială și culturală. În prezent există un număr de 68 de școli sub egida ”Educate Together”.
În cazul școlilor private costurile nu sunt acoperite de stat ci de părinți prin plata unei taxe anuale. Aceasta diferă în funcție de școală şi în medie poate ajunge până la 4000 de euro anual. De asemenea, acestora, statul nu le controlează curriculum sau structura anului școlar.
Anul şcolar pentru învăţământul primar în Irlanda se întinde între 1 septembrie şi 30 iunie. Copiii merg la şcoală de la vârsta de 4 sau 5 ani până la vârsta de 12 sau 13 ani. Durata ciclului şcolii primare este de 8 ani. În general, şcolile au 2 ani de grădiniţă, urmate de clasele 1 până la 6. Copilul nu va fi obligat să înceapă şcoala înainte de împlinirea vârstei de 6 ani, dar este foarte obişnuit printre copiii irlandezi ca ei să înceapă şcoala la 4 ani. Ca o consecinţă, clasele cele mai mici din sistemul şcolar primar includ copiii care sunt consideraţi ca fiind “preşcolari” în alte state.
Unele şcoli sunt construite în zone rurale cu o populaţie foarte mică. Astfel, peste 50% din şcolile primare din Irlanda au numai 4 profesori sau mai puţini. Cu toate acestea, numărul elevilor dintr-o clasă, uneori poate fi foarte mare, ajungând chiar şi până la 40. Aveţi, de asemenea, dreptul constituţional de a vă educa copiii acasă, dar această practică nu este una obişnuită.
Indiferent de religie, toate şcolile primare funcţionează conform aceloraşi reguli. Diferenţele majore ce rezultă, provin din modul de numire a directorului şcolii şi din posibilitatea reprezentanţilor profesorilor de a participa în Consiliul de Conducere.
Admiterea in școlile primare se face pe bază de aplicație. Fiecare școală este obligată să comunice în mod transparent criteriile care se iau în considerare la admitere. În general au prioritate copiii care locuiesc in comunitatea locală, iar în cazul școlilor religioase au prioritate copiii de aceeași religie ca a administratorului. Şcolile din zonele defavorizate sau cele care pun accent pe copiii cu nevoi speciale, beneficiază, în general, de fonduri speciale.
În anumite zone, unde populația este în creștere, pot apărea dificultăți la admitere si mulți copii vor fi puși pe liste de așteptare. Vă recomandăm să vă înscrieți copilul cât mai devreme posibil, chiar și cu 2-3 ani înainte să înceapă școala, pentru a evita astfel de probleme. Unele licee dau prioritate elevilor din anumite şcoli primare. Din acest motiv, când vă înscrieţi copilul la o şcoală primară, este indicat să vă planificaţi dinainte liceul.
Învațământul secundar (secondary school)
Admiterea la liceu se face pe bază de aplicație, ca și în cazul admiterii în școala primară. Dacă doriți să vă înscrieți copilul la liceu vă recomandăm să consultați inițial lista cu școli secundare din zona în care locuiți. Puteți face asta pe website-ul Ministerului Educației: http://www.education.ie/en/find-a-school. Apoi contactați școala pe care ați ales-o ca să aflați dacă mai sunt locuri disponibile. Dacă nu sunt locuri, copilul dumneavoastră va fi pus pe o listă de așteptare. Eventual puteți contacta altă școala pentru a găsi un loc disponibil.
Sistemul de învăţământ secundar include liceele, şcolile profesionale, şcolile publice sau cele generale şi liceele private. Majoritatea copiilor irlandezi frecventează cursurile liceelor private care deseori sunt conduse conform unor directive religioase, deşi profesorii din aceste licee nu sunt neaparat specialişti. În şcolile profesionale, şcolile publice sau cele generale nu se percep taxe. Aceste şcoli încearcă să asigure atât o educaţie teoretică, cât şi una tehnică, iar de obicei asigură absolvenţilor şi adulţilor din comunitatea locală posibilităţi de educare suplimentară. Pentru şcolile private plata taxei este obligatorie. Obţineti lista şcolilor împărţite pe judeţe de la Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei (Department of Education and Science).
În Irlanda, există un număr redus de şcoli internaţionale private: şcoala franceză, o şcoală japoneză şi una germană.
Școlile pot diferi foarte mult în ceea ce priveşte modul lor de funcţionare şi accentul pe care-l pun asupra examenelor, subiectelor de studiu, sportului, artelor, dezvoltării individuale, religiei, relaţiilor sociale, limbilor europene şi cunoştinţelor practice. Pentru a vedea dacă respectiva şcoală se pliază pe abilitățile sau necesităţile particulare ale copilului dumneavoastră, sfătuiţi-vă cu profesorii şi, dacă este posibil, cu alţi părinţi.
Unele şcoli vor recurge la liste de aşteptare. Ele, probabil, vor favoriza copiii care au grad de rudenie cu personalul didactic sau care sunt înrudiţi cu elevi care studiază sau au studiat în trecut în aceeași școală. Unele şcoli secundare favorizează elevii proveniţi de la anumite şcoli primare. Va fi nevoie să studiaţi sistemul de admitere al şcolii care vă interesează şi să aveți în vedere planificarea înscrierii copilului dumneavoastră cu mult timp înainte.
Dacă planificaţi să rămâneţi în afara ţării şi să vă trimiteţi copilul la şcoală în Irlanda ca elev străin, aveţi posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de internate sau vă puteţi înscrie copilul la un liceu având cursuri de zi care asigură cazare şi supraveghere corespunzătoare.
La fel ca școlile primare, liceele (școlile secundare) pot fi private sau finanțate de stat. Taxa de școlarizare pentru cele private variază între 5000 și 8000 de euro anual pentru un elev. De asemenea, indiferent de tipul de școală, va trebui sa acoperiți cheltuielile legate de examinare la admitere, uniforme și manuale care pot ajunge pana la 800 de euro anual, precum și pentru activitățile extrașcolare.
Durata ciclului liceal irlandez este în general de 5 sau 6 ani. Copiii îşi încep studiile liceale la vârsta de 12 ani şi le termină în jurul vârstei de 17 sau 18 ani, timp în care s-au prezentat deja la două examene de stat în această perioadă. De altfel, întregul sistem de învăţământ irlandez este foarte mult concentrat în jurul examenelor.
Anul şcolar liceal din Irlanda durează între prima săptămână a lunii septembrie şi prima săptămână a lunii iunie. Dacă elevul urmează cursurile pentru a obţine diploma de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate) sau cele pentru a obţine diploma de absolvire (Leaving Certificate) atunci el va termina anul şcolar la sfârşitul lunii iunie din cauza examenelor.
Diploma de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate)
După primii 3 ani de liceu, elevii susţin un examen pentru obţinerea diplomei de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate). Acesta este în mare măsură echivalentul examenului de liceu din anul III de studii din Statele Unite ale Americii sau sub nivelul examenului susţinut de către elevii din Marea Britanie la vârsta de 15/16 ani (O-Level).
În treapta de studiu a anului III, elevii trebuie să studieze limba engleză, limba irlandeză, matematica şi cel puţin alte 4 subiecte din planul de învăţământ. Ei pot opta, la alegere, pentru atâtea subiecte câte doresc.
Diploma de absolvire (Leaving Certificate)
Obţinerea diplomei de absolvire necesită încă 2 sau 3 ani de studii. Când susţin examenul, elevii au împlinit deja vârsta de 17 sau 18 ani. Pentru a reuşi, elevii trebuie să treacă examenul la 6 subiecte de învăţământ: limba engleză, limba irlandeză, matematică şi o limbă europeană, la care se adaugă subiectele opționale. Elevii pot lua examenul la aceste subiecte cu următoarele grade: Onorabil (Hounours), Normal (Ordinary) sau Suficient (Foundation). Diploma de absolvire este în mare măsură echivalentul examenului din primul an universitar din Statele Unite ale Americii sau celui de bacalaureat din Marea Britanie, precum și a celui de bacalaureat din România.
Anumite şcoli renunţă la examenul de stat în schimbul opţiunii anului de tranziţie (Transition Year) după ce elevii şi-au terminat primii 3 ani ai liceului. Acest sistem oferă elevilor posibilitatea de a studia şi alte preocupări neacademice, precum sociale, creative sau din lumea afacerilor. Astfel ei vor avea ocazia de a-şi dezvolta cunoaşterea enciclopedică şi de a se maturiza înainte de a trece în ultimii ani de studiu, care se vor termina cu susţinerea examenului final pentru obţinerea diplomei de absolvire (Leaving Certificate).
Examenul de obţinere a diplomei de absolvire la nivel mediu (Intermediate Certificate) a fost înlocuit cu unul mai flexibil, pentru obţinerea diplomei de absolvire a anului III de studii (Junior Certificate), iar absolvenţii ultimului an de liceu, pot alege între 3 programe diferite de diplome de absolvire (Leaving Certificate). Ei pot alege modelul academic tradiţional, programul profesional al diplomei de absolvire sau programul aplicat al diplomei de absolvire. Ultimele două pun accentul pe aptitudinile practice şi tehnice ale elevilor.
Programul profesional şi diploma de absolvire aplicată
Dacă copilul dumneavoastră doreşte să urmeze cursurile programului profesional, el va studia 5 subiecte pentru examenul de absolvire: 2 subiecte profesionale, o limbă modernă europeană şi câteva module de subiecte interdependente (Link Modules) obligatorii.
Programul de învăţământ pentru obţinerea diplomei de absolvire aplicată (Leaving Certificate Applied) pune accentul în general pe educaţia şi pregătirea profesională a celor care doresc o alternativă la educaţia şi pregatirea teoretică. Dacă copilul dumneavoastră alege acest program şi îl termină cu succes, el va putea candida la diferite cursuri de certificare, deşi nu se va putea înscrie direct la nicio unitate de învăţământ superior.
Sistemul de puncte
Dacă copilul dumneavoastră doreşte să urmeze cursurile unei universităţi sau ale unei unităţi de învăţământ superior, el va trebui să obţină un punctaj suficient de mare la examenul de obţinere a diplomei de absolvire. Va primi un număr de puncte pentru cele mai bune 6 calificative primite, punctajul cel mai mare începând cu A1 corespunzător pentru gradul Onorabil (Hounours). Punctajul de care are nevoie pentru a se înscrie la o unitate de învăţământ superior depinde de subiectul de studiu dorit.
Dacă este interesat de unul dintre cursurile unde concurenţa este acerbă, cum ar fi medicina veterinară, stomatologia sau dreptul, vor trebui să obţină la examene un scor de peste 500 de puncte. Cel mai ridicat număr de puncte este 600. În mod excepțional un elev poate obține un număr maxim de 625 de puncte dacă a obținut la fiecare subiect 100 de puncte, caz în care pentru numărul maxim obținut la matematică i se mai acordă un bonus de 25 de puncte.
Dacă este mai atras de artă, afaceri, ştiinţă sau domeniile tehnice, va avea nevoie să obțină un punctaj mai mic.
Învățământul superior
În Irlanda admiterea într-o unitate de învăţământ superior se face, în general, prin concurs. La sfârşitul liceului, elevii susţin un examen pentru obţinerea diplomei de absolvire (Leaving Certificate), iar notele lor sunt convertite în puncte numerice pe baza celor mai bune 6 calificative obţinute. Se calculează aceste puncte şi se întocmesc clasamente pentru unităţile de învăţământ superior.
Oficiul central de înscrieri (Central Applications Office – CAO), care îşi are sediul în Galway, utilizează o procedură centralizată pentru cereri, pentru toate colegiile de învăţământ superior. Pe site-ul www.cao.ie este prezentată o lista a tuturor cursurilor de învăţământ superior care sunt oferite prin intermediul sistemului lor. De asemenea, puteţi verifica site-ul web Qualifax, pentru a vizualiza liste de cursuri de învăţământ superior. Dacă aţi identificat cursuri care vă interesează în mod deosebit, puteţi obţine detalii suplimentare referitoare la acestea de la instituţiile în cauză.
Calitatea şi Calificările din Irlanda (CCI) a preluat funcţiile următoarelor 4 corpuri: Autoritatea de Calificare din Irlanda (ACI), Educaţie Suplimentară şi Consiliul Premiilor pentru Instruire ( ESCP), Învăţământul Superior şi Consiliul Premiilor pentru Instruire (ISCPI) şi Consiliul Calităţii Univeristăţilor Irlandeze (CCUI). Furnizorii educaţionali vor putea aplica pentru o marcă educaţională internaţională bazată pe respectarea Codului de practică. Pentru a publica un Cod de practică al serviciilor educaţionale pentru studenţii internaţionali.
Sectorul de învăţământ superior din Irlanda este compus din Universităţi, Institute Tehnologice şi Colegii Pedagogice. Calificările de învăţământ superior sunt Nivelurile 6-10 din Cadrul Naţional al Calificărilor (CNC). Cadrul este un sistem de 10 niveluri care permite compararea calificărilor educaţionale la nivel naţional şi internaţional.
Universităţi
Universităţile din Irlanda sunt finanţate de stat, dar de obicei sunt autonome. Studenţii universitari pot promova cu Diplome obişnuite de licenţă (Ordinary Bachelors degrees) (Nivelul 7) sau cu Diplome de licenţă cu onoruri (Honors Bachelors degrees) (nivelul 8). În Irlanda puteţi alege dintre 4 mari universităţi:
• Universitatea Naţională a Irlandei (The “National University of Ireland”, NUI). Această universitate are mai multe centre universitare: Colegiul Universitar din Dublin (University College Dublin), Colegiul Universitar din Galway (NUI Galway), Colegiul Universitar din Cork (University College Cork) şi Colegiul Universitar St. Patrick din Maynooth (St. Patrick’s College Maynooth).
Universitatea Naţională a Irlandei (NUI) are și 3 Colegii recunoscute: Colegiul Naţional de Artă şi Desen (The National College of Art and Design), Colegiul Regal de Medicină (The “Royal College of Surgeons”) şi Colegiul de Învăţământ St. Angela (“St. Angela’s College of Education”).
• Universitatea din Dublin (The “University of Dublin”), care este cunoscută, în general, ca şi Colegiul Sfânta Treime din Dublin (Trinity College Dublin)
• Universitatea din Limerick (The University of Limerick)
• Universitatea Municipală din Dublin (Dublin City University)
Institute Tehnologice
În Irlanda există 14 Institute Tehnologice: Dublin, Blanchardstown, Tallaght, Dun Laoghaire, Cork, Waterford, Tralee, Dundalk, Athlone, Galway and Mayo, Sligo, Letterkenny, Limerick, şi Carlow. Aceste instituții organizează cursuri în domenii precum: inginerie, calculatoare, ştiinţă, afaceri, alimentaţie şi altele. În general studenţii se califică cu Certificate de studii specializate (Higher Certificates) (nivelul 6) sau Diplome obişnuite de licenţă (Ordinary Bachelors degrees) (nivelul 7). Diplomele de licenţă cu onoruri (Honours Bachelors degrees) (nivelul 8) pot fi şi ele disponibile.
Colegii Pedagogice
În Irlanda, există 5 Colegii Pedagogice care asigură pregătirea de specialitate a cadrelor didactice din şcolile primare.
Colegii private
În afară de colegiile finanţate de stat, există un număr de instituţii de studii superioare unde se percepe taxă anuală. Acestea oferă pregătire profesională de specialitate şi din domeniul afacerilor. Unele dintre acestea au legături cu diferite alte universităţi şi asociaţii profesionale şi pregătirea oferită de acestea, poate fi ulterior acreditată corespunzător. Altele însă oferă acreditare din partea Quality and Qualifications Ireland. Înainte de a vă decide este foarte important să verificaţi sistemul de acreditare din ofertă.
Limba engleză este limba în care se predă la colegiile de învăţământ superior din Irlanda şi, înainte de a fi acceptaţi la cursuri, va trebui să demonstraţi că aveţi destule cunoştinţe de limbă engleză. Cerinţele colegiilor diferă, dar acestea solicită în general un test de competenţă lingvistică în limba engleză la un nivel acceptabil (de exemplu TOEFL sau un alt echivalent). S-ar putea să trebuiască să urmaţi nişte cursuri de limbă engleză la colegiul în care vă înscrieţi, dar dacă acest lucru nu este posibil, în întreaga ţară există un număr de colegii private de limbă engleză unde vă puteţi adresa.
Studenții rezidenți în Uniunea Europeană care urmează cursurile universitare pentru prima dată sunt scutiți de plata taxei de școlarizare. În schimb aceștia vor trebui sa plătească o contribuție anuală de 3000 de euro pentru anul 2015-2016.
Studenții care nu sunt la prima facultate sau cei care urmează cursuri post-universitare (de exemplu master sau doctorat) vor trebui sa plătească taxa de școlarizare. Aceasta variază în funcție de curs și de instituția de învățământ. Pentru a afla mai multe informații va recomandăm să contactați aceste instituții.
Studenţilor adulţi de peste 23 de ani le este rezervat un număr limitat de locuri. Aceste locuri au menirea de a îmbunătăţi accesul la o unitate de învăţământ superior a adulţilor care nu au obţinut un punctaj suficient la examenul de obţinere a diplomei de absolvire (Leaving Certificate) pentru a putea concura cu absolvenţii tineri. Dacă doriţi să fiţi candidat la unul dintre aceste locuri, va trebui să vă adresaţi Colegiului preferat şi nu Oficiului Central de Înscrieri. În cazul în care programul cu durată normală nu vi se potriveşte, există numeroase posibilităţi de educaţie prin cursuri modulare, cu program redus şi de învăţământ la distanţă.
Recunoaşterea calificărilor din alte ţări
Dacă aţi susţinut examene de absolvire conform unui alt sistem sau în altă ţară, va trebui să vă interesaţi dacă va fi suficientă calificarea dumneavoastră pentru a vă înscrie la un curs de învăţământ superior din Irlanda. Puteţi face acest lucru folosind serviciul Recunoaşterea Calificărilor. Contactaţi direct colegiul pentru a va confirma acest lucru înainte de a vă depune cererea, cu excepţia cazului în care este vorba despre un colegiu din Forumul Institutelor de Evaluare Centrală a Tehnologiei.
Dacă copilul dumneavoastră a absolvit liceul și a susținut bacalaureatul în România (sau altă țară din afara Irlandei) este recomandat să verificați inițial daca diploma obținută este recunoscută și poate fi echivalată în Irlanda. Puteți face acest lucru prin Serviciul de Recunoaștere al Calificărilor (”Qualifications Recognition Service”), accesând website-ul www.qualificationsrecognition.ie.
Vizele pentru studenţi şi permisiunea de şedere
Studenţi care nu provin din SEE
Începând cu data de 1 ianuarie 2011 au fost introduse modificări cu privire la sistemul de imigrare pentru studenții la cursuri de zi din afara Spațiului Economic European (SEE): o limitare a duratei șederii în Irlanda ca studenți și prevederi tranzitorii pentru studenții aflați deja în Irlanda și care vor fi afectați de aceste modificări. Pentru informații suplimentare consultați documentul reguli privind imigrarea pentru studenții din afara SEE.
În cazul în care veniţi dintr-o ţară pentru care se solicită o viză de intrare în Irlanda, trebuie să depuneţi o cerere pentru obţinerea unei vize de student. Dacă nu sunteţi obligat să deţineţi o viză de intrare în Irlanda, nu aveţi nevoie de o viză de student pentru a studia în Irlanda, dar trebuie să deţineţi o scrisoare de ofertă pentru un loc în cadrul şcolii sau al instituţiei de învăţământ şi să aveţi toate celelalte documente pregătite pentru verificare în momentul imigrării.
Toţi studenţii care nu sunt cetăţeni ai SEE trebuie să se înregistreze la ofiţerul local pentru imigrare pentru a obţine permisiunea de şedere în Irlanda. Pe site-ul web al Serviciul Irlandez pentru Naturalizare şi Imigrare (Irish Naturalisation and Immigration Service – INIS) se află detalii cu privire la dovezile necesare.
Studenţii care nu sunt cetăţeni ai SEE şi care sosesc în Irlanda pentru prima dată nu pot obţine permisiunea de şedere în Irlanda dacă sunt însoţiţi de copiii acestora sau dacă intenţionează să se reunească ulterior cu aceştia. Pe site-ul web al INIS se află mai multe informaţii cu privire la copiii studenţilor care nu sunt cetăţeni ai SEE (pdf).
Studenţii care provin din SEE
Studenţii care provin din UE/SEE şi Elveţia nu au nevoie de viză de student şi nici de permisiune de şedere în Irlanda.
Schema privind absolvenţii de studii superioare
Studenții din afara SEE care au absolvit pe data de 1 ianuarie 2007 sau ulterior acestei date cu o diplomă nivel 7 pot rămâne în Irlanda timp de 6 luni. Absolvenții cu o diplomă de nivel 8, 9 sau 10 pot rămâne pe o perioadă de 12 luni. Schema privind absolvenţii de studii superioare (pdf) le permite să găsească un loc de muncă şi să depună cereri pentru permis de muncă sau permis Carte Verde. Aceştia trebuie să aibă reşedinţa legală în Irlanda şi să depună o cerere pentru prelungirea cu 6 luni a permisului lor de student (ştampila 2) la oficiul local de înregistrare a imigrărilor de care aparţin.
Gratuități
Pentru persoanele cu cetățenie SEE sau elvețiană și cu rezidență în SEE sau Elveția pentru o perioadă de cel puțin 3 ani din 5 înainte de începerea educației de nivel trei, nu se percep taxe de școlarizare pentru cursurile la zi în universitățile de stat și institutele tehnologice. Alte categorii de persoane, ca de exemplu cele cu statut de refugiat, pot fi eligibile pentru gratuități. Vă puteți încadra pentru un grant de întreținere. Pentru studenții care dețin deja o diplomă de absolvire sau cei declarați repetenți nu se acordă finanțare.
Taxe UE
Cetățenii SEE sau cei elvețieni care nu sunt eligibili pentru acordarea gratuităților sau cei cu rezidență fiscală în SEE sau Elveția pentru un anumit număr de ani, pot fi eligibili pentru plata taxelor la ratele UE.
Taxe non-UE
În cazul studenților străini care aplică pentru un loc în cadrul sistemului de educație de nivel trei și care nu se încadrează la gratuități sau taxe UE, aceștia vor achita integral taxele de școlarizare și nu vor putea obține un grant de întreținere.
Dacă alegeţi să vă înscrieţi în cadrul unui colegiu privat, va trebui să achitaţi taxe anuale.
Degrevarea de impozite
Este posibil să puteţi solicita degrevarea de impozite privind taxele de şcolarizare pentru învăţământul superior. Pentru asta trebuie să vă adresaţi Oficiului Central de Înscrieri utilizând formularul oficiului, dupa ce v-ați asigurat înainte că aţi achitat taxele de cerere corespunzătoare. Pentru instituţiile de învăţământ superior participante, cererile pot fi depuse on-line prin intermediul Oficiului Central de Înscrieri – CAO.
Date limită pentru cetăţenii unei ţări membre a Uniunii Europene
Dacă sunteţi cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene cererea dumneavoastră trebuie depusă până cel tarziu în data de 1 februarie.
Dacă nu aţi reuşit să depuneţi cererea până în data de 1 februarie, o mai puteţi face până la 1 mai. În acest caz însă va trebui să achitaţi o “taxă de întârziere”.
Data limită pentru cetăţenii unei ţări care nu este membră a Uniunii Europene
Dacă aveţi sau aţi avut reşedinţa în afara SEE este posibil să vi se solicite să depuneţi o cerere direct la instituţia de învăţământ superior (Higher Education Institution – HEI). Trebuie să contactaţi oficiul pentru admiteri pentru a vă interesa dacă trebuie să depuneţi cererea prin intermediul CAO sau direct la HEI.
Trebuie să faceţi demersurile pentru obţinerea de informaţii cu suficient timp înainte de data limită de 1 februarie şi, de preferat, cel mai târziu până la data de 15 decembrie a anului anterior. Dacă depuneţi o cerere la oricare altă instituţie de învăţământ superior trebuie să depuneţi cererea prin intermediul CAO.
Central Applications Office
Tower House
Eglinton Street
Galway, Ireland
Office Hours 9:30-17:15
Tel: (091) 509 800
Fax: (091) 562 344
http://www.cao.ie
Ghidul a fost realizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni