Pastă de mici


Pastă de mici Ingrediente:

800 de grame carne de vită de bună calitate, curățată de pielițe și tendoane dar nu și de grăsime
400 de grame de carne de porc mai grasă, sau aceeași cantitate de oaie (mai grăsuță și ea)
250 ml. supă concentrată de vită (o supă degresată din oase de vită, nesărată)
3-4 căței de usturoi
1 linguriță cu vârf de bicarbonat
20-25 de grame de sare (cu ceva mai puțină sau mai multă, după cât de sărat vă place)
1 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
1 lingură de cimbru uscat (sau proaspăt)
opțional: 1 linguriță rasă de ienibahar fin măcinat
opțional: 1 linguriță paprika dulce de bună calitate

Mod de preparare:

1. Carnea (mai ales cea de vită) e foarte important să fie de bună calitate, nu doar zgârciuri și tendoane. Atenție, pentru mititei nu este potrivită carnea de vițel, oricât de bune ar ieși fripturile, mititeii au nevoie de o carne cu un conținut de apă cât mai mic. Deasemenea, carnea folosită la mici nu trebuie să fie slabă, pentru că micii ar ieși uscați. Dacă bucata de carne pe care ați cumpărat-o are niște grăsime pe ea, această nu trebuie îndepărtată. Carnea de porc se alege mai grasă, așa încât raportul carne/grăsime să fie cam 1:1. Ambele tipuri de carne se dau prin mașină de tocat.
Supa de vită pe care o folosiți trebuie să fie nesărată și obținută din oase cu măduvă, bine fierte și va fi complet rece în momentul preparării pastei de mici. Dacă supa e sărată, reduceți cantitatea de sare folosită. Se poate folosi și apă rece dar, evident, micii de calitate superioară vor fi cei făcuți cu supă.
2. Pentru mititei reușiți, malaxarea este foarte importantă, așa încât, dacă nu aveți un robot de bucătărie pe ajutorul căruia să vă puteți baza, pregătiți-vă să frământați viguros pasta de mici, adăugând supa puțin câte puțin, cam 25-30 de minute. Pasta de mici este bine frământată când are un aspect păstos, ca un aluat. Se începe prin a adauga într-un castron ambele tipuri de carne, piperul, cimbrul, paprika, sarea, usturoiul trecut prin mașina de tocat de două ori și 2-3 linguri de supă rece de vită. Dacă usturoiul nu va face bine, puteți să faceți un mujdei din usturoiul zdrobit și 3-4 linguri de supă și să-l strecurați peste carne. Se malaxează (sau se frământă) energic și, când pasta începe să se formeze, se adaugă bicarbonatul de sodiu și se malaxează din nou. Supa se va adăuga în tranșe de 40-50 de ml. pe măsură ce e absorbită.
3. Când pasta de mici e bine malaxata, se ține de o spatulă (sau lingură) fără să cadă imediat. În acest moment, pasta de mici se transferă într-un castron și se presează bine, ca să nu rămână goluri de aer. Se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider minimum 12 ore înainte de a trece la pasul următor.
4. După „timpul regulamentar” de odihnă, se trece la formarea mititeilor. Micii se pot forma cu mâinile unse cu ulei sau cu un șpriț special pentru cârnați. E important să se formeze mititei de dimensiune egală, care să fie la fel de groși pe toată lungimea lor, pentru că astfel se vor găti uniform pe grătar.

Poftă bună!

Sursa: retetecalamama.ro